Καλάθι : 0 Προϊόν
Το καλάθι σας είναι άδειο!

BLOG

Η αγορά νέων ψαριών για το ενυδρείο σας είναι συναρπαστική! Είτε είναι η πρώτη σας φορά ή είστε ένας έμπειρος βετεράνος που ψάχνει κάτι νέο και ενδιαφέρον για να προσθέσει στο ενυδρείο του, η επιλογή νέου ψαριού μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστική. Υπάρχουν τόσα πολλά ψάρια για να διαλέξετε που μπορεί να δυσκολευτείτε να πάρετε απόφαση και να νιώθετε ότι τα θέλετε όλα! Αλλά πριν κάνετε οποιαδήποτε αγορά ψαριού, υπάρχουν μερικές σημαντικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε τις σωστές αποφάσεις και για τον εαυτό σας αλλά και τα ψάρια.

1. Πόσο μεγάλο θα είναι το ψάρι; Πολλά από τα είδη ψαριών που βλέπετε στο κατάστημα δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως. Μερικά μπορεί να γίνουν λίγο μεγαλύτερα, ενώ άλλα μπορεί να διπλασιάσουν ή και να τριπλασιάσουν το μέγεθός τους. Πρέπει να σιγουρευτείτε ότι τα ψάρια που σκοπεύετε να αγοράσετε θα χωράνε άνετα στο ενυδρείο σας όταν ενηλικιωθούν.

2. Ποιά είναι η διατροφή του; Ενώ τα περισσότερα τροπικά ψάρια ζουν καλά με μια διατροφή με νιφάδες, σβόλους ή κατεψυγμένη τροφή, ορισμένα είδη χρειάζονται εξειδικευμένη διατροφή, κάτι που μπορεί να σημαίνει και ζωντανή τροφή ή προσαρμοσμένες μεθόδους σίτισης. Μερικά ψάρια μπορεί να μεγαλώσουν αρκετά και να φάνε τα υπόλοιπα ψάρια στη δεξαμενή σας, ενώ άλλα μπορεί να είναι φυτοφάγα και να διαλύσουν ένα όμορφο ενυδρείο με πολλά φυτά. Πριν αγοράσετε οποιοδήποτε νέο ψάρι ενυδρείου, βεβαιωθείτε ότι έχετε τα μέσα και την αφοσίωση να το ταΐσετε σωστά και ότι δεν θα καταβροχθίσει τους υπόλοιπους κατοίκους ή τα φυτά του ενυδρείου σας.

3. Είναι ειρηνικά ή επιθετικά; Εάν έχετε ήσυχα ψάρια, δεν θέλετε ένα επιθετικό ψάρι που περνά την ημέρα του κυνηγώντας όλους τους άλλους γύρω του, στρεσάροντάς τους. Από την άλλη πλευρά, εάν έχετε θορυβώδη ψάρια, δεν θα θέλατε να προσθέσετε ένα ντροπαλό ψάρι που θα παρενοχλείται συνεχώς και θα τρέχει να σωθεί. Ενώ μερικά ψάρια μπορεί να μην σκοτώσουν τους συγκατοίκους τους, ωστόσο μπορεί να τους κυνηγήσουν, να τους τσιμπήσουν και τελικά να μην τους επιτρέψουν να φάνε από τη τροφή, κάτι που τελικά πιθανόν να επηρεάσει την υγεία τους.

4. Είναι ψάρια με έντονη εδαφική κυριαρχία; Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ του να είσαι επιθετικός και του να έχεις έντονη εδαφική κυριαρχία, αν και μερικά ψάρια μπορεί να είναι και τα δύο. Τα κυριαρχικά ψάρια θα ανεχθούν συχνά άλλους κατοίκους στο ενυδρείο τους, αρκεί να έχουν τα ίδια αρκετό χώρο και να τους επιτρέπεται να καθορίσουν τα χωρικά τους όρια. Μπορεί να κυνηγήσουν άλλα ψάρια αν έρθουν πολύ κοντά, αλλά διαφορετικά θα τα αφήσουν ήσυχα. Τα κυριαρχικά ψάρια συχνά δεν ανέχονται άλλα μέλη του είδους τους, επομένως είναι καλύτερο να αγοράσετε μόνο ένα.

5. Θα ταιριάξει με τα ψάρια μου; Κάντε μια λίστα με τα ψάρια που έχετε στο ενυδρείο σας. Εάν έχετε ξεχάσει ή δεν είστε σίγουροι τι είδους ψάρια έχετε, τραβήξτε φωτογραφίες για να τις δείξετε στο προσωπικό του καταστήματος, ώστε να σας βοηθήσουν να κάνετε τις σωστές επιλογές.

6. Έχουν ειδικές απαιτήσεις σε νερό ή θερμοκρασία; Ενώ τα περισσότερα τροπικά ψάρια που πωλούνται σήμερα αναπτύσσονται σε αιχμαλωσία και ανέχονται ένα συγκεκριμένο εύρος παραμέτρων χημείας νερού, μερικά εξακολουθούν να συλλέγονται στην άγρια ​​φύση και μπορεί να χρειάζονται ένα συγκεκριμένο pH, αλκαλικότητα ή θερμοκρασία για να αναπτυχθούν. Πάντα να ενημερώνεστε για τον τύπο ψαριού που σκοπεύετε να αγοράσετε ή και να ρωτάτε εάν χρειάζονται ειδικές συνθήκες.

7. Πόσα ψάρια πρέπει να αγοράσω; Μερικά ψάρια είναι μοναχικά και ως ενήλικες δεν ανέχονται άλλα του είδους τους ή τα στενά συγγενικά τους είδη: Ψάρια betta, ορισμένα γκουράμι, redtail και καρχαρίες ουράνιο τόξο, αλλά και μερικές κιχλίδες είναι καλά παραδείγματα. Τα ψάρια τετρά, barbs, danios, rasboras, από την άλλη πλευρά, είναι καλύτερα σε ομάδες των 6 ή περισσότερων και μπορεί να κρύβονται ή να στρεσάρονται εάν είναι μόνα τους ή σε ομάδες μικρότερες των έξι. Τα ψάρια guppies, mollies, platies και ξιφίες ζουν καλύτερα σε αναλογία δύο θηλυκών προς ένα αρσενικό, καθώς τα αρσενικά τείνουν να είναι αδυσώπητα στις προσπάθειές τους να ζευγαρώσουν.